ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


Συχνά θεωρείται ότι δεν υπάρχει παιδική κατάθλιψη και ότι η κατάθλιψη προσβάλει μόνο άτομα ενήλικα .Αυτό είναι λάθος . Δυστυχώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών (ακόμη και μικρότερα των 5 χρόνων ) και εφήβων γίνονται καταθλιπτικά και αυτό είναι αναμενόμενο επειδή πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευαίσθητη , ψυχολογικά , ηλικιακή ομάδα.
Τα συμπτώματα της παιδικής κατάθλιψης είναι παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης των ενηλίκων .Συχνή και αδικαιολόγητη θλίψη , ξέσπασμα σε κλάμα και φωνές ,αίσθημα απόγνωσης , πλήξη , έλλειψη ενθουσιασμού, συνεχές αίσθημα κούρασης αλλά και πανικού, έλλειψη ενεργητικότητας και διάθεσης για οτιδήποτε , απροθυμία για συμμετοχή στις διάφορες σχολικές-αθλητικές , οικογενειακές η γενικότερα κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες , απομόνωση , σύγχυση και δυσκολία στη λήψη των αποφάσεων.
Ένα παιδί που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί επίσης να γίνει οξύθυμο, εχθρικό, δύσκολο στις σχέσεις με τους φίλους του αλλά και τους δασκάλους του και η απόδοσή του στο σχολείο είναι από μέτρια μέχρι κακή. Το παιδί μπορεί επίσης να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό του πρόγραμμα , στις διατροφικές του συνήθειες ( παιδική κατάθλιψη και παχυσαρκία είναι πολύ συχνά οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος ) , να έχει ανήσυχο ύπνο και εφιάλτες .Επίσης μειώνεται ο αυτοσεβασμός του , παρουσιάζει τάσεις φυγής και απομονωτισμού και στις βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσει και αυτοκαταστροφικό σύνδρομο και να οδηγηθεί ακόμη και στην αυτοκτονία
Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο για ένα μικρό παιδί να έχει το ίδιο συναίσθηση της κατάστασής του . Έτσι αδυνατεί να το εξωτερικεύσει και να ζητήσει βοήθεια .Είναι οι γονείς , που μέσα από την καθημερινή και στενή επαφή με το παιδί θα διαγνώσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα το πρόβλημα και θα ζητήσουν έγκαιρα βοήθεια αρχικά από τον παιδίατρο και αργότερα , εάν χρειασθεί, και από ειδικό παιδοψυχολόγο .Είναι το “μητρικό” ένστικτο που με τα πρώτα σημάδια στην αλλαγή της διάθεσης και της συμπεριφοράς του παιδιού θα σημάνει συναγερμό .Γιατί είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι : όσο γρηγορότερα διαγνωσθεί η παιδική κατάθλιψη τόσο ταχύτερα και πιο εύκολα θα αντιμετωπισθεί .
Τα αίτια για την εμφάνιση της παιδικής κατάθλιψης είναι πολλά και διαφορετικά .Θάνατος του πατέρα η της μητέρας , διαζύγιο των γονιών , έλλειψη φίλων ,αλλαγή τόπου κατοικίας , μία ασθένεια , μεγάλη ψυχολογική πίεση για καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο ,προβλήματα οικογενειακά ( συζυγικές διενέξεις , καυγάδες και φωνασκίες ), προβλήματα οικονομικά ( άνεργος ο ένας η και οι δύο γονείς , υποθήκη η και κατάσχεση σπιτιού και έξωση ) είναι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί στην κατάθλιψη .Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι ,ακόμη και τα μικρότερα παιδιά , γίνονται κοινωνοί του γενικότερου οικονομικού κλίματος , των δυσκολιών και των προβλημάτων είτε άμεσα από συζητήσεις των γονέων του είτε και από εκπομπές της τηλεόρασης .Η διάχυτη αβεβαιότητα και ανασφάλεια είναι πολύ εύκολο να δραστηριοποιήσουν καταθλιπτικές τάσεις στο παιδί .Ο καταιγισμός με αρνητικά τρέχοντα γεγονότα και εξελίξεις επηρεάζει πάρα πολύ τα παιδιά , ακόμη και εάν εμείς δεν το συνειδητοποιούμε .Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές μας αφήνουν κατάπληκτους με τις ερωτήσεις τους .Για το λόγο οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συζητήσεις τους όταν βρίσκονται κοντά τα παιδιά .Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα καθιστούμε τα παιδιά μας γνώστες και κοινωνούς των δυσκολιών . Απλά αυτό πρέπει να γίνεται με ήρεμο και καθησυχαστικό τρόπο για να μην προκαλείται σ'αυτά ανησυχία και ταραχή.
Ένας άλλος πολύ σοβαρός παράγοντας για την εμφάνιση της παιδικής κατάθλιψης είναι η κληρονομικότητα . Εάν κάποιος από τους γονείς πάσχει από κατάθλιψη τότε και το παιδί είναι ιδιαίτερα επιρρεπές να παρουσιάσει το καταθλιπτικό σύνδρομο .Βέβαια κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στο ίδιο ερέθισμα . Ενώ πολλά παιδιά ξεπερνούν σχετικά εύκολα μία δύσκολη κατάσταση , αντίθετα άλλα βιώνουν τις ίδιες καταστάσεις με τραυματικό τρόπο και εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα που πρέπει να διαγνωσθούν και αντιμετωπισθούν έγκαιρα και κατάλληλα .
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση-θεραπεία της παιδικής κατάθλιψης είναι θέμα των ειδικών παιδοψυχολόγων .Η επιλογή ψυχοθεραπείας , αντικαταθλιπτικής αγωγής και φαρμάκων , βοτανοθεραπείας , ομοιοπαθητικής η οιασδήποτε άλλης μεθόδου είναι θέματα που θα καθορισθούν από τον ειδικό σε στενή συνεργασία με τους γονείς και το παιδί . Ιδιαίτερη προσοχή πάντως σε δύο πράγματα .
1)Επιλέξτε τον γιατρό που θα προσεγγίσει καλύτερα το παιδί και με τον οποίο το ίδιο θα αισθάνεται άνετα για να εκφράσει και να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του , τις φοβίες του και τις ανησυχίες του και
2) Μην δώσετε ποτέ στο παιδί , μόνοι σας , ψυχοφάρμακα που παίρνει κάποιος ενήλικος η έστω κάποιο άλλο παιδί η έφηβος . Μπορεί να είναι καταστρεπτικό για το παιδί .
Πάντως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι κανένα φάρμακο και καμία θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την παιδική κατάθλιψη χωρίς την απέραντη αγάπη , στοργή και υποστήριξη του παιδιού από την οικογένειά του και το στενότερο φιλικό περιβάλλον .



Για περισσότερα άρθρα με θέμα “ΤΟ ΠΑΙΔΙ” επισκεφθείτε έναν ακόμη σχετικό ιστότοπο κάνοντας αριστερό κλικ εδώ .

Το blog αυτό με ευχαρίστηση φιλοξενεί σχόλια φίλων επισκεπτών . Επίσης μπορεί να δημοσιεύσει άρθρα παιδιάτρων , παιδοψυχολόγων και διατροφολόγων με τους παρακάτω αναγκαίους όρους , αποδοχές και περιορισμούς.
1)Το άρθρο θα είναι επώνυμο,θα αναγράφεται η ακριβής ιδιότητα και ειδικότητα του συγγραφέως ,θα στέλλεται σε κατάλληλη ηλεκτρονική μορφή και θα δίνεται σταθερό τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας .
2)Θα έχει θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος ,σχετικό πάντα με “ΤΟ ΠΑΙΔΙ” ,θα είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή και δεν θα ξεπερνά σε μέγεθος τις 600 λέξεις .
3)Ο συγγραφέας θα δηλώνει υπεύθυνα ότι αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη για το ορθό και την ακρίβεια του περιεχομένου του άρθρου του.
4)Επαφίεται στην αποκλειστική διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή του blog η δημοσίευση η μη του άρθρου ,τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον συγγραφέα του .
E-mail  επικοινωνίας  :  niktagblogging@gmail.com