ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ



Η παιδική παχυσαρκία οφείλεται 1 ) στις κακές διατροφικές συνήθειες και στην ακατάλληλη ποιότητα τροφής 2 ) στην έλλειψη σωματικής άσκησης και δραστηριοτήτων   και 3 ) σε κληρονομικούς-γενετικούς παράγοντες .
Πρέπει βέβαια να διευκρινισθεί ότι για να εμφανισθεί η παιδική παχυσαρκία , ακόμη και αν υπάρχει η επιβαρυντική κληρονομική προδιάθεση , απαιτείται η μακροχρόνια και συνεχής παρουσία και των δύο άλλων αιτίων. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση του κατάλληλου καθημερινού οικογενειακού διατροφικού μοντέλου αλλά και του γενικότερου τρόπου ζωής είναι καταλυτικής σημασίας τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας .
ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
1.Προσπαθείστε να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής ,όσον αφορά τις φυσικές δραστηριότητες ,ολόκληρης της οικογένειας και όχι μόνο του παχύσαρκου παιδιού .Η υγιεινή διατροφή και η φυσική άσκηση θα γίνουν πολύ πιο εύκολα αποδεκτά από το παιδί ,όταν θα ακολουθείται από όλους .
2.Γίνετε οι ίδιοι πρότυπο για το παιδί .Εάν σας βλέπει να ασκήστε και να το διασκεδάζετε τότε και το ίδιο θα σας μιμηθεί .
3.Στηρίζετε πάντοτε ψυχολογικά το παιδί σας .Η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους διαμορφώνεται   μέσα  από τα αισθήματα που εκδηλώνουν οι γονείς τους γι αυτά .Αποδεχθείτε το παχύσαρκο παιδί με το οποιοδήποτε υπερβάλλον βάρος και βοηθήστε το , πριν από όλα ,να νοιώσει καλά το ίδιο . Συζητήστε μαζί του για τη σημασία του βάρους του σώματος και δώστε του την ευκαιρία να εκφρασθεί το ίδιο για το θέμα .Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς και τις μειωτικές για το ίδιο συγκρίσεις με άλλα παιδιά .Είναι απαράδεκτο να αναπτύξουμε στο παιδί σύμπλεγμα ενοχής όταν αυτό που χρειάζεται είναι ψυχολογική στήριξη και αποδοχή .
4.Ποτέ μην λέτε σε ένα παιδί ότι θα πρέπει να κάνει δίαιτα . Εξηγήστε του ότι θα πρέπει να έχει ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ και φυσικά το παράδειγμα θα του το δώσετε εσείς .Μην γκρινιάζετε συνεχώς για τις τροφές που επιλέγει .Είναι πιθανόν ότι θα αγανακτήσει και θα αρχίσει να τρώει κρυφά και ανεξέλεγκτα .Μην είστε απόλυτη στην απαγόρευση κάποιων τροφών .Τις κάνετε πιο δελεαστικές.
5.Ποτέ μα ποτέ μην εφαρμόσετε δίαιτα που απευθύνεται σε ενήλικες .Αυτές τις περισσότερες φορές αποβλέπουν στη γρήγορη απώλεια βάρους . Αντίθετα στην περίπτωση του παχύσαρκου παιδιού το ζητούμενο είναι αρχικά η μείωση του ρυθμού αύξησης του βάρους, αργότερα η σταθεροποίηση του βάρους και μόνο στο τέλος η ελεγχόμενη μείωση του .
6.Ζητήστε από το παιδί σας να έλθει  μαζύ σας στις αγορές των τροφίμων και να σας βοηθήσει μετά   με   την  προετοιμασία του φαγητού .
7.Η μερίδα που του σερβίρετε  να ανταποκρίνεται στις πραγματικές του ανάγκες .Ετοιμάστε του τα αγαπημένα του φαγητά ,αποφεύγοντας όμως τα λιπαρά πρόσθετα και το πολύ αλάτι η ζάχαρη .
8.Προτρέψτε  το να καταναλώνει τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη και  εξοικειώστε  το  με την υγιεινή διατροφή .
9.Εξοικειώστε  το με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών ,όσπριων και δημητριακών ,ποιοτικών λευκωμάτων (βρασμένα σφιχτά αυγά )και ωμών ( όχι ψημένων και αλατισμένων ) ξηρών καρπών .Το κρέας και τα γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες .
10.Ενθαρρύνετε το παιχνίδι και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες στο ύπαιθρο .Αυτό, πέρα από τον έλεγχο του βάρους ,του δημιουργεί και καλύτερη ψυχολογική διάθεση γιατί το διασκεδάζει και το κοινωνικοποιεί .Συνιστάται χρόνος 30 λεπτών για καθημερινή άσκηση .Βοηθήστε το βρει την άσκηση η το άθλημα που το διασκεδάζει ώστε να το κάνει με ευχαρίστηση .
11.Απομακρύνετε η μειώστε από το διαιτολόγιό του τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες όπως πχ τηγανιτές πατάτες , τα γλυκά και τα αναψυκτικά .Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι μία μικρή αύξηση κατά 100 θερμίδες την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους του κατά 5 κιλά σε ένα χρόνο.
12.Προσφέρετέ του τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε υγιεινές τροφές και αφήστε το να αποφασίσει πόσο θα φάει .
  1. Μην επιτρέπετε το άτακτο και ανεξέλεγκτο μεταξύ των γευμάτων.
  2. Μετά το φαγητό βγείτε για βόλτα με τα πόδια η το ποδήλατο , αντί να καθίσετε στην τηλεόραση .
  3. Μειώστε την ημερήσια παρακολούθηση της τηλεόρασης και της χρήσης του υπολογιστή σε 1-2 ώρες το πολύ .
  4. Μην επιτρέπετε στο παχύσαρκο παιδί να τρώει βλέποντας τηλεόραση γιατί πιθανότατα δεν θα νοιώσει το αίσθημα του κορεσμού και θα φάει περισσότερο .Τρώτε μόνο στην κουζίνα η την τραπεζαρία ,όλοι μαζί σαν οικογένεια και όσο γίνεται συχνότερα , κάνοντας την ώρα του φαγητού , με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, μία ευχάριστη καθημερινή εμπειρία .
  5. Ετοιμάστε του ένα ισορροπημένο πρωινό με γάλα , μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και ένα φρούτο η ένα ποτήρι φυσικό χυμό .Για το σχολείο δώστε του ένα σπιτικό σάντουιτς με επιλεγμένα υλικά χαμηλά σε θερμίδες .Έτσι εξασφαλίζετε στο παιδί καλύτερη κατανομή των θερμίδων ,προλαμβάνετε το έντονο αίσθημα πείνας και το πραστατεύετε από την κατανάλωση ακατάλληλων τροφών .
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας .Οι γονείς πρέπει με προσοχή και υπευθυνότητα να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα του θέματος και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Γιατί τόσο η πρόληψη όσο και η συστηματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας θα οδηγήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισής της και στην αποφυγή των επιπλοκών της ,  εξασφαλίζοντας έτσι ευτυχισμένα παιδιά σήμερα και υγιείς και δημιουργικούς ενήλικες αύριο .

Το blog αυτό με ευχαρίστηση φιλοξενεί σχόλια φίλων επισκεπτών . Επίσης μπορεί να δημοσιεύσει άρθρα παιδιάτρων , παιδοψυχολόγων και διατροφολόγων με τους παρακάτω αναγκαίους όρους , αποδοχές και περιορισμούς.
1)Το άρθρο θα είναι επώνυμο,θα αναγράφεται η ακριβής ιδιότητα και ειδικότητα του συγγραφέως ,θα στέλλεται σε κατάλληλη ηλεκτρονική μορφή και θα δίνεται σταθερό τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας .
2)Θα έχει θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος ,σχετικό πάντα με “ΤΟ ΠΑΙΔΙ” ,θα είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή και δεν θα ξεπερνά σε μέγεθος τις 600 λέξεις .
3)Ο συγγραφέας θα δηλώνει υπεύθυνα ότι αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη για το ορθό και την ακρίβεια του περιεχομένου του άρθρου του.
4)Επαφίεται στην αποκλειστική διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή του blog η δημοσίευση η μη του άρθρου ,τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον συγγραφέα του .
E-mail  επικοινωνίας  :  niktagblogging@gmail.com