ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


 .

Ένα διαζύγιο είναι ένα συγκλονιστικό συμβάν στη ζωή ενός παιδιού . Ακόμη περισσότερο ο ερχομός ενός νέου προσώπου ( πατριού η μητριάς ) στο οικογενειακό προσκήνιο μπορεί να του δημιουργήσει μία σειρά πολύ έντονων συναισθημάτων και να το οδηγήσει , εάν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί , ακόμη και στην παιδική κατάθλιψη .

Από τη στιγμή που αλλάζει η οικογενειακή σύνθεση πρέπει τόσο ο φυσικός όσο και ο θετός γονιός να προσεγγίζουν με ιδιαίτερη λεπτότητα και ευαισθησία το παιδί και να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την ψυχολογική του κατάσταση ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα οποιοδήποτε σημάδι ταραχής και ανησυχίας .
Το μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να εκφράσει τα μύχια συναισθήματά του.Η διάλυση της οικογενειακής μονάδος και η ανατροπή των πραγμάτων που βίωνε και υποσυνείδητα θεωρούσε σταθερά και αμετακίνητα του προκαλούν έντονα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας και μπορούν να το οδηγήσουν ακόμη και σε κατάθλιψη. Είναι ο ίδιος ο φυσικός γονιός κυρίως που θα πρέπει να αντιληφθεί τις πρώτες ενδείξεις στην αλλαγή της συμπεριφοράς το παιδιού και να διαβλέψει τα αισθήματα λύπης , φόβου η ταραχής ώστε να το καθησυχάσει και να το ηρεμήσει .

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω , πιο συγκεκριμένα , θα είναι καλό να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες .
  1. Είναι αναγκαίο οι φυσικοί γονείς , πριν από το διαζύγιο , να καθίσουν και να συζητήσουν ήρεμα με το παιδί . Να το διαβεβαιώσουν ότι θα εξακολουθήσουν να το αγαπούν απέραντα όπως και πριν και τίποτε δεν θα αλλάξει στα αισθήματά τους γιαυτό . Να του πουν , χωρίς να μπουν σε άσκοπες λεπτομέρειες και πολύ περισσότερο σε απόδοση ευθύνης και μομφής , ότι για λόγους που δεν μπορούν λόγω της μικρής του ηλικίας να του εξηγήσουν, θα πρέπει ο ένας τους να φύγει από το σπίτι . Πάντα όμως θα ενδιαφέρεται γιαυτό και θα είναι κοντά σε κάθε του ανάγκη.
  2. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να το διαβεβαιώσουν ότι το ίδιο δεν έχει καμία ευθύνη για το διαζύγιο και να αποτρέψουν έτσι την γέννηση και του παραμικρού αισθήματος ενοχής που μπορεί να δηλητηριάσει την ψυχή του και να στιγματίσει την ζωή του.
  3. Την ίδια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση πρέπει να κάνει με το παιδί και ο νέος θετός γονιός . Να του εξηγήσει ότι ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να αντικαταστήσει τον φυσικό του γονιό που έφυγε . Να το διαβεβαιώσει όμως ότι και ο ίδιος θα το αγαπά πολύ και θα το φροντίζει ,αρκεί το ίδιο να του λέει τι θέλει .Φυσικά αυτά τα λόγια θα πρέπει να τα επαληθεύει και στη καθημερινή πρακτική.
  4. Πρέπει να επιτρέπεται στο παιδί , στο βαθμό που το ίδιο επιθυμεί , να επικοινωνεί με τον γονιό που έφυγε , όπως και στο γονιό με το παιδί .Είναι εγκληματικό να εμπλακεί το ίδιο σε μία διελκυστίνδα εκβιασμών και διεκδικήσεων .
Είναι επίσης πολύ βασικό να τονισθεί ότι δεν είναι αυτό καθεαυτό το διαζύγιο που μπορεί να τραυματίσει ψυχολογικά ένα παιδί και να το οδηγήσει στην κατάθλιψη αλλά ο τρόπος που αυτό θα βιώσει το διαζύγιο των γονέων του και ο βαθμός της ψυχολογικής του ευαισθησίας .Κάθε παιδί θα μπορούσε να παρουσιάσει μία εντυπωσιακά διαφορετική συναισθηματική αντίδραση στο διαζύγιο των γονέων του .Από την άλλη είναι οι χειρισμοί , οι συμπεριφορές και τα λόγια που θα ειπωθούν που μπορούν να προκαλέσουν στο ίδιο το παιδί είτε άσκοπο συναισθηματικό πόνο είτε αίσθημα ασφάλειας και ήρεμης συνέχισης της ζωής του .Επίσης είναι πολύ χρήσιμο , για να ξεπερασθεί το σοκ του διαζυγίου ευκολότερα από ένα παιδί , να διατηρηθούν τα στερεότυπα των καθημερινών δραστηριοτήτων όσο γίνεται πιο σταθερά .

Το διαζύγιο είναι μία τραυματική εμπειρία στη ζωή κάθε ζευγαριού . Μερικές φορές όμως είναι μία λύτρωση και μία λύση .Εκείνο όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να φροντίσουν όλοι να ενισχυθεί το παιδί ώστε να αντιμετωπίσει τις βραχυχρόνιες και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες του διαζυγίου και να προστατευτεί από τον κίνδυνο της παιδικής κατάθλιψης .

 Για  πρισσότερα  άρθρα  σχετικά  με  " ΤΟ  ΠΑΙΔΙ " κάντε  κλικ  εδώ

Το blog αυτό με ευχαρίστηση φιλοξενεί σχόλια φίλων επισκεπτών . Επίσης μπορεί να δημοσιεύσει άρθρα παιδιάτρων , παιδοψυχολόγων και διατροφολόγων με τους παρακάτω αναγκαίους όρους , αποδοχές και περιορισμούς.
1)Το άρθρο θα είναι επώνυμο,θα αναγράφεται η ακριβής ιδιότητα και ειδικότητα του συγγραφέως ,θα στέλλεται σε κατάλληλη ηλεκτρονική μορφή και θα δίνεται σταθερό τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας .
2)Θα έχει θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος ,σχετικό πάντα με “ΤΟ ΠΑΙΔΙ” ,θα είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή και δεν θα ξεπερνά σε μέγεθος τις 600 λέξεις .
3)Ο συγγραφέας θα δηλώνει υπεύθυνα ότι αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη για το ορθό και την ακρίβεια του περιεχομένου του άρθρου του.
4)Επαφίεται στην αποκλειστική διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή του blog η δημοσίευση η μη του άρθρου ,τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον συγγραφέα του .
E-mail  επικοινωνίας  :  niktagblogging@gmail.com