Δεν είναι δυνατόν να ορισθεί με ακρίβεια η παιδική παχυσαρκία ούτε μπορούμε με απόλυτο τρόπο να καθορίσουμε το βάρος επάνω από το οποίο ένα παιδί μιας συγκεκριμένης ηλικίας θεωρείται υπέρβαρο.
Στην περίπτωση των ενηλίκων ,που διατηρούν σταθερό πλέον ύψος , είναι εύκολο να καθορισθεί ένα μικρό εύρος τιμών του βάρους επάνω από το οποίο ένα άτομο θεωρείται υπέρβαρο .Αντίθετα με τα παιδιά έχουμε συνεχή μεταβολή τόσο του ύψους όσο και του βάρους τους . Για τον λόγο αυτό , ύστερα από στατιστικές μελέτες , διαμορφώθηκαν τα διαγράμματα βάρους και ύψους που βρίσκονται μέσα στα βιβλιάρια υγείας που δίνονται στους γονείς με τη γέννηση κάθε παιδιού .Με τη χρήση των διαγραμμάτων αυτών και τη βοήθεια φυσικά του παιδιάτρου είναι εύκολο οι γονείς να παρακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού και να γνωρίζουν έγκαιρα πότε η αύξηση του βάρους είναι μεγαλύτερη από αυτήν του ύψους . Πότε δηλαδή ανατρέπεται η αρμονική μεταβολή αυτών των δύο μεγεθών και αρχίζει πλέον το παιδί να χαρακτηρίζεται υπέρβαρο .
Δυστυχώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες του Δυτικού Κόσμου η παχυσαρκία και ειδικώτερα η παιδική παχυσαρκία τείνει να λάβει μεγέθη επιδημίας . Στατιστικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι στη χώρα μας 4 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα .Από αυτά το 1/3 θα παραμείνουν παχύσαρκα σε όλη τους τη ζωή , αλλά και τα υπόλοιπα θα κινδυνεύουν περισσότερο από τους φυσιολογικού βάρους ενήλικες ακόμη και αν χάσουν αργότερα βάρος .
ΤΙ ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Δύο είναι τα βασικά αίτια , η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής .Οι γονείς όχι μόνο μεταφέρουν γενετικά τα γονίδιά τους στο παιδί αλλά και το μεγαλώνουν σύμφωνα με τις συνήθειές τους και τον δικό τους τρόπο ζωής .Εχει παρατηρηθεί ότι η πιθανότητα να γίνει ένα παιδί παχύσαρκο είναι 80% όταν έχει και τους δύο γονείς παχύσαρκους , 40% όταν είναι μόνο ο ένας και μόνο 7% όταν κανένας τους δεν είναι παχύσαρκος .Ο τρόπος ζωής περιλαμβάνει αφ'ενός μεν την ποσότητα και το είδος της διατροφής αφ'ετέρου δε τη συχνότητα της φυσικής άσκησης στη ζωή της οικογένειας.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Η παιδική παχυσαρκία δημιουργεί προβλήματα υγείας αλλά και ψυχοκοινωνικά .Ιατρικές μελέτες και έρευνες αποδεικνύουν ότι η παιδική παχυσαρκεία ενοχοποιείται για ασθένειες όπως καρδειαγγειακά νασήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης και ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου ζωής μέχρι και 13 χρόνια
Ακόμη όμως σοβαρότερες είναι οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες για το παχύσαρκο παιδί . Τόσο στο σχολικό όσο και στο ευρύτερο φιλικό του περιβάλλον η συμπεριφορά τόσο των συνομηλίκων του όσο και κυρίως των μεγαλύτερων παιδιών μπορεί να ξεκινά από το “ πείραγμα” και να φθάνει μέχρι λεκτικές-φραστικές επιθέσεις αλλά και άσκηση σωματικής βίας . Είναι γνωστό , ειδικά για τα αγόρια , ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά μεταξύ τους . Ετσι το δυσκίνητο παχύσαρκο παιδί γίνεται εύκολος στόχος και μπορεί να οδηγηθεί σε ψυχικό τραυματισμό , περιθωριοποίηση και απομόνωση .Αισθήματα μειονεξίας και κατωτερότητος είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν , ειδικά εάν δεν στηριχθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά από την οικογένειά του . Για παρηγοριά μάλιστα μπορεί αυτό να καταφύγει σε ακραίες διατροφικές συνήθειες , ανατροφοδοτώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο .
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Η λύση του προβλήματος της παχυσαρκίας είναι σύνθετη και απαιτεί πρώτα από όλα τη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της από τους ίδιους τους γονείς .Μόνο με την καθημερινή εφαρμογή από όλη την οικογένεια κανόνων υγιεινής διατροφής αλλά και φυσικής άσκησης ( περπάτημα , ποδήλατο , κολύμπι , γυμναστήριο , πεζοπορία στην εξοχή , διάφορα αθλήματα κλπ ) το παιδί θα γνωρίσει και θα αποδεχθεί ένα διαφορετικό τρόπο ζωής που θα το απομακρύνει από τον φαύλο κλυκλο της παχυσαρκίας .Η επιλογή του μαγειρεμένου “σπιτικού” φαγητού με τη σαλάτα , τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί , η μείωση στην κατανάλωση κρέατος , η αύξηση της κατανάλωσης όσπριων και λαχανικών , το μέλι στο πρωινό και η αποφυγή του fast food και γενικά του έτοιμου φαγητού χαμηλής διατροφικής αξίας είναι το πρώτο που οι γονείς με υπομονή και πειθώ θα μεταδώσουν στο παιδί τους .Τονίζεται πάντως εδώ με την μεγαλύτερη έμφαση ότι το παιδί ,σε αντίθεση με ένα ενήλικο , είναι ένας αναπτυσόμενος οργανισμός και για το λόγο αυτό οποιαδήποτε δίαιτα ακολουθηθεί θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα δικά του δεδομένα και να γίνεται κάτω από τη συνεχή παρακολούθηση του παιδιάτρου του . Παράλληλα οι γονείς αξιοποιώντας έστω και τον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχουν σήμερα τα παιδιά με δραστηριότητες ήπιας άσκησης , όπως βάδισμα και ποδηλασία , θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση του παιδιού και των ιδίων αλλά και να αναπτύξουν διαύλους επικοινωνίας που θα αποδειχθούν πολύτιμοι στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας του αργότερα. Μόνο σε σπάνιες και πολύ ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί και η βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου , ενός διατροφολόγου η ακόμη και ενός ενδοκρινολόγου . Η κατάλληλη λοιπόν διατροφή , η συστηματική άθληση και η ψυχολογική στήριξη από όλη την οικογένεια είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι για την αντιμετώπιση της παιδικης παχυσαρκίας .
Για περισσότερες πληροφορίες επάνω σε θέματα που αφορούν το παιδί από την βρεφική μέχρι και την σχολική ηλικία επισκεφθείτε και το παρακάτω site κάνοντας αριστερό κλίκ επάνω του και πατώντας εδώ
Το blog αυτό με ευχαρίστηση φιλοξενεί σχόλια φίλων επισκεπτών . Επίσης μπορεί να δημοσιεύσει άρθρα παιδιάτρων , παιδοψυχολόγων και διατροφολόγων με τους παρακάτω αναγκαίους όρους , αποδοχές και περιορισμούς.
1)Το άρθρο θα είναι επώνυμο,θα αναγράφεται η ακριβής ιδιότητα και ειδικότητα του συγγραφέως ,θα στέλλεται σε κατάλληλη ηλεκτρονική μορφή και θα δίνεται σταθερό τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας .
2)Θα έχει θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος ,σχετικό πάντα με “ΤΟ ΠΑΙΔΙ” ,θα είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή και δεν θα ξεπερνά σε μέγεθος τις 600 λέξεις .
3)Ο συγγραφέας θα δηλώνει υπεύθυνα ότι αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη για το ορθό και την ακρίβεια του περιεχομένου του άρθρου του.
4)Επαφίεται στην αποκλειστική διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή του blog η δημοσίευση η μη του άρθρου ,τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον συγγραφέα του .
E-mail επικοινωνίας : niktagblogging@gmail.com